Witaminy – kluczem do sukcesu pięknych włosów.

Witaminy z grupy B

Witamina B3

Witamina B3 inaczej zwana niacyna lub witaminą PP bierze udział w podstawowych komórkowych reakcjach metabolicznych ( w przemianie węglowodanów, biosyntezie tłuszczów, metabolizmie niektórych aminokwasów). W funkcjach tych jest odpowiedzialna za dostarczenie energii dla wzrostu włosów oraz za prawidłową budowę łodygi włosa. Wpływa bezpośrednio na układ krążenia i poprawia przepływ krwi w naczyniach, które zaopatrują komórki skóry głowy i twarzy – dzięki temu do włosów zostaje dostarczona większa dostawa krwi wraz z zawartymi w niej składnikami energetycznymi, tlenem i witaminami, co ma niewątpliwy wpływ na włosy. Ze względu na to, że normalizuje ilości produkowanych hormonów, bierze udział w utrzymywaniu witalności skóry. Jej bogate źródło znajdziemy w chudym mięsie, podrobach, rybach, odtłuszczonym mleku, serze, fasoli, grochu, soi, orzechach, pełnym ziarnie. Niacyna powstaje także z zawartego w produktach tryptofanu. Należy pamiętać o tym, że nadmierne spożycie cukru i słodycze sprzyja utracie ustrojowych zasobów niacyny.

Witamina B5

Witamina B5 (kwas pantotenowy) pełni kluczową role w podziałach komórek macierzy włosów, pobudza komórki, które budują łodygę włosa (keratynocyty) do szybszej produkcji keratyny (białkowego budulca łodygi). Poprzez korzystny wpływ na metabolizm kwasów tłuszczowych bierze udział w produkcji tzw. Sebum, które chroni przed parowaniem wody i przesuszeniem skóry i włosów.

skutki wypadających włosów

Skutkiem przewlekłego niedoboru witaminy B5 może być wypadanie włosów, przedwczesne siwienie, łysienia oraz patologiczne zmiany skórne. Do jej bogatych źródeł zaliczamy wątrobę, mleko, mięso, jajka. Dobry źródłem witaminy B5 wśród żywności pochodzenia roślinnego będą pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły.

Witamina B7

Biotyna (witamina B7) to koenzym pełniący kluczową role w przemianie tłuszczów i węglowodanów. Ma ogromny wpływ na prawidłowy stan włosów i skóry (a także paznokci), ponieważ zawiera cząstki biodostępnej siarki, która pełni funkcję ochroną włosów i skóry. Razem z organiczną siarką dociera do odpowiednich komórek macierzy włosa i umożliwia specyficzną keratynizacje łodyg włosów (z udziałem wiązań siarkowych – silnych i elastycznych). Biotyna występuje w niewielkich ilościach w produktach spożywczych natomiast jej dzienne zapotrzebowanie jest stosunkowo niewielkie. Do jej najbogatszych źródeł należą: wątróbka, mąka sojowa, mąka pełnoziarnista, brązowy ryż, żółtko jaj, mleko, drożdże, orzechy włoskie, sardynki, migdały. Znajdziemy ją również w szpinaku, marchewce i pomidorach.

Witamina B12

Niedobór witaminy B12 może powodować wypadanie włosów.

Niedobór witaminy B12 inaczej cyjanokobalaminy powoduje niedokrwistość. W ekstremalnym przypadku tej choroby może dochodzić do wypadania włosów. Najczęstsze niedobory witaminy B12 rozwijają się u osób będących na diecie wegetariańskich, osób starszych lub cierpiących na zaburzenia wchłaniania.

niedobory witaminy b12

Osobą tym zaleca się stosowanie profilaktyki poprzez odpowiednio skomponowaną wysokowitaminową dietę lub suplementację. Najważniejszym źródłem witaminy B12 jest mięso wołowe, jajka, mleko, sery, drób oraz ryby. Produkty spożywcze na bazie mięsa oraz wyrobów mlecznych dominują, ponieważ witamina B12 nie jest syntezowana przez człowieka, tylko przez pewien szczególny rodzaj bakterii – głównie bytujących w przewodzie pokarmowym zwierząt przeżuwaczy.           

Witaminy A, C,E

Cechą łącząca te trzy witaminy jest silne działanie antyoksydacyjne. Poprzez eliminację wolnych rodników tlenowych, które działają destrukcyjnie na komórki oraz zaburzają proces wzrostu i regeneracji. Każda z nich unikalnie wpływa na wzrost, kondycję i zdrowie włosów.

Zaczynając zgodnie z alfabetem – witamina A poprawia skład chemiczny lipidów, które są wytwarzane przez podskórne gruczoły łojowe. Zadaniem tych gruczołów jest nawilżanie włosów specjalną warstwą ochronną, która dobrze chroni od szkodliwego promieniowania UV słońca oraz izoluje od deszczu i kurzu, ( w których często mogą znajdować się rodniki tlenowe oraz toksyczne kwaśne substancje). Najważniejszymi źródłami witaminy A w diecie będzie marchew, papryka, zielone warzywa, jajka, mleko i wątróbka.

Witamina C oprócz tego, że, jak każdy powszechnie wie, pomaga nam w walce z przeziębieniem, również ma znaczący wpływ na kondycje włosów. Jest niezbędne do produkcji budulców łodyg włosów – białek keratynowych, i zapewnia im sprężystość. Jej niedobór zaburza produkcje wyżej wspomnianych białek, co ma przełożenie na ich wadliwą strukturę, co w konsekwencji prowadzi do słabości mechanicznej zrogowaciałego budulca włosów. Uwidocznia się to rozdwojonymi końcówkami oraz ich łamliwością. W produktach żywnościowych duże ilości witaminy C znajdziemy głównie w owocach i warzywach liściastych.  Jej duża koncentracją charakteryzuje się: natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawki, owoce kiwi, kiszona kapusta, itp.

witamina e we wlosach

Witamina E może mieć duże znaczenie, jeśli nasze włosy rosną bardzo powoli. Poprzez przyśpieszenie podziałów komórek macierzy włosa, które budują jego łodygę, przyśpiesza wzrost włosów. Dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym doskonale zabezpiecza cebulki i znajdujące się w nich macierze włosa przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu chroni wydzielinę gruczołów łojowych przed toksycznym utlenianiem (jełczeniem) , co z kolei poprawia nawilżenie włosów ochronną tłuszczową emulsją inaczej nazywaną sebum (a jej optymalny skład tłuszczowy dodaje włosom blasku). Podstawowym źródłem witaminy E w diecie są: jaja, pełnoziarniste pieczywo, masło, orzechy, słonecznik, soja, zielone warzywa.

Podsumowanie

Podsumowując na kondycję i zdrowie naszej fryzury ogromny wpływ ma pokarm, który jemy, a najbardziej białka (oraz zawarte w nich aminokwasy siarkowe), liczne witaminy (kompleks witamin z grupy B, witamina A,C,E) biopierwiastki (siarka, żelazo, cynk,miedz, magnez). Wszystkie te składniki odżywcze znajdziemy w różnych produktach spożywczych, dlatego też nasza dieta powinna być urozmaicona i odpowiednio skomponowana. Jeśli chcemy poprawić wygląd naszych włosów lub mamy problem z nadmiernym wypadaniem, w szczególności powinniśmy skupić się na składnikach i produktach wymienionych wyżej. Stosując się do zaleceń oprócz wzmocnienia włosów, poprawimy stan naszej skóry i paznokci.

Co powinienem jeść, aby mieć piękne włosy?

Dieta na problem wypadających włosów – cz. 2

Bibliografia

  1. Jarosz M.: Praktyczny poradnik dietetyki. Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010; 58
  2. Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. PZWL, 2008; Warszawa
  3. Kośmider A, Czaczyk K: Witamina B12 – Budowa, biosynteza, Funkcje I metody z oznaczania, Żywność, ŻNTJ , 2010, 5(72) 17-32
  4. Lis A. Wcisło-Dziacedka D., Kamińska G. Brzezińska-Wcisło L. : Fizjologia i patologia wzrostu włosów na głowie u człowieka, Postępy Dermatologii i Alergologii 5/2003 – XX, s 260- 266
  5. Moszczyński P., Pyć R. Biochemia witamin – witaminy z grupy B i koenzymy, PWM, 1998
  6. Murray R.K, Granner D.K, Mayes P.A, Rodwell V.W : „Biochemia Harpera”, Wyd. Lek. 2004
  7. Ortigues-Marty I., Thomas E., Prévéraud D.P., Girard C.L., Bauchart D., Durand D., Peyron A.: Influence of maturation and cooking treatments on the nutritional value of bovine meats: Water losses and vitamin B12. Meat Sci., 2006, 73, 451-458.
  8. Ratka M. Płonka P. ; Znaczenie wybranych odkryć biologii molekularnej w fizjologii i patologii włosa, Zakład Biofizyki Insytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Nowa Medycyna 3/2002,
Autor
katarzyna rucińska

Katarzyna Rucińska

Dietetyk, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie